Miten tiilikaton voi huoltaa?

Tiilikatto täytyisi huoltaa, mutta kuinka valita oikea huolto omalle katolle.
Kuinka pesu suoritetaan, riittääkö suoja-ainekäsittely vai olisiko hyvä tiilikatto jo maalata?
Millaisia huoltovaihtoehtoja sitten on tarjolla tiilikatolle?

Tässä blogikirjoituksessa tutustumme tiilikaton eri huoltovaihtoehtoihin ja niiden vaikutuksiin, sekä kestoon. Jos omistat tiilikaton niin lue myös blogikirjoitus missä käsittelen aihetta, milloin tiilikatto kannattaa huoltaa.

Tiilikattoa tarvitsee perus huoltaa ainakin kerran kesässä ja muistaa huollon säännöllisyys. Mitä vaihtoehtoja on sitten tarjolla perushuollon tueksi.

Käytetyimmät vaihtoehdot mitä urakoitsijat tarjoavat ovat tiilikaton pesu, sammaltuhoainekäsittely, tiilikaton suoja-ainekäsittely ja maalaus. Tietysti myös kattoremonttia tarjotaan aina, sekä väritöntä suoja-ainekäsittelyä on tuotu markkinoille.

Mitä eroa eri käsittelyillä ja menetelmillä on?

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu on kaiken työn pohja ja tärkein osa kattohuoltoa. Pesu suoritetaan yleensä korkeapainepesurilla, jolloin varmistetaan että tiilipinnasta saadaan varmasti puhdas. Pesu ei vahingoita tiiltä, eikä aiheuta oikein tehtynä muutenkaan katolle vaurioita. Tiili ei myöskään kulu pesussa. Katso video kun vanhaa tiilikattoa pestään: Voiko tiilikattoa pestä painepesurilla?

Tiilikaton kasvustonestokäsittely

Kasvustonestokäsittely on vähintä mitä pestylle tiilikatolle on hyvä pesun jälkeen tehdä.

Aineen tarkoitus on pysäyttää kaiken mahdollisen kasvuston leviäminen kattopinnoilla. Tuote levitetään puhtaaseen pestyyn kattopintaan, jolloin se pääsee imeytymään syvemmälle tiilen huokosiin. Tuotetta ei huuhdella pois vaan se saa imeytyä tiileen ja kuivuttuaan pinnat on valmiita muille käsittelyille.

Kasvustonestoainekäsittelyä tarjotaan myös levitettäväksi likaiselle katolle. Tällöin suurin sammal puhdistetaan käsin ja likaiseen kattoon levitetään aine. Katostahan ei tule työn aikana tai vuodenkaan päästä puhdas, mutta sammaleen kasvu tuhoutuu ja heikkenee vähäksi aikaan. Tätä tapaa markkinoidaan niin ettei tiilikattoa saisi pestä painepesurilla, jottei tiilet vahingoittuisi. Markkinointitapa on väärä, sillä ei tiilet pesulla vahingoitu.

Tuoteet sopii myös hyvin uusien ja huollettujen tiilikattojen ennaltaehkäisevään huoltoon. Muutaman vuoden välein tehtynä käsittely ehkäisee sammaleen kasvun alkua ja itse toimenpide on aika edullinen.

Tiilikaton suoja-ainekäsittely

Suoja-ainekäsittely voidaan tehdä kaiken ikäisille pestyille tiilipinnoille. Suoja-aineen tärkeimpiä ominaisuuksia on pitää tiilipinnat kuivina (rapautuminen hidastuu) ja edesauttaa pintoja pysymään puhtaina. Suoja-aine on väritöntä, tiileen imeytyvä aine, jolla pidentää tiilen elinkaarta n. 5-10 vuodella. Saavutettavaan elinkaaren lisäykseen vaikuttaa vuosittainen kattohuolto.

Markkinoille ollaan tuomassa myös värillistä suoja-ainetta, joka toimisi värittömän suoja-aineen ja maalauksen välimaastossa. Tuotteet eivät ainakaan vielä ole yleistyneet ja niiden käytöstä on hyvin vähän kokemuksia.

Värillinen suoja-aine voisi toimiessaan olla hyvä vaihtoehto esim. vähän kuluneille tiilipinnoille. Värillisen suoja-aineen miinuspuoli on, että tiilipinnasta ei tule välttämättä tasavärinen, koska värillisestä kerroksesta tulee hyvin ohut vesivärinomainen pinta.

Tiilikaton maalaus

Maalaus on loistava vaihtoehto uudistaa täysin vanha tiilipinta. Maalaus voidaan tehdä myös suoja-aineen tapaan kaiken ikäisille tiilipinnoille. Suurin hyöty ja muutos saavutetaan kuluneissa jo vanhan maalinsa menettäneissä tiilipinnoissa.

Maalin ominaisuudet ovat samat kuin suoja-aineella, mutta lisäksi maali uudistaa täysin vanhan tiilipinnan. Väriäkin voi vaihtaa jos vanhaan on kyllästynyt.

Maalauksella pidennetään tiilien elinkaarta n.10-15 vuodella. Tietysti vuosihuollolla on merkitystä saavutettavaan elinkaaren lisäykseen.

Tiilikattomaalauksen ja suoja-ainekäsittelyn eroa voisikin verrata esim. puunsuojaöljyyn ja puupintamaaliin. Puunsuojaöljy suojaa puuta mutta ei muuta puupinnan ulkonäköä, kun taas puupinnan maalaus suojaa puupintaa mutta samalla uudistaa ja antaa väriä pinnalle.

Värillistä suoja-ainetta voisi verrata värilliseen puunsuoja-aineeseen, joka suoja puupintaa ja samalla hiukan värjää pintaa.

Tiilikaton remontti

Kattoremontti on sitten se viimeinen vaihtoehto jos mikään huoltovaihtoehto ei enää pelasta kattoa. Harmittavan usein vaan näkee, että täysin huollettavissa olevaa tiilikattoa puretaan ja tilalle tehdään uusi. Kattoremontin päätyminen syitä ei ulkopuolinen tietysti tiedä, mutta usein remontin takana on aktiivinen kattoremonttien myyjä.

Jos siis suunnittelet kattohuoltoa tai remonttia niin kannattaa kuunnella muutaman muunkin mielipide, eikä tyytyä ensimmäiseen tarjoukseen.

Kiitos kun luit ja toivottavasti tämä kirjoitus hiukan ”aukaisi” kattohuoltoa hiukan lisää……..

Kattoterveisin,

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Lue muita artikkeleita