Tarvitseeko katolla käydä talvella?

Talvellakin on hyvä pitää katto mielessä ja muutaman kerran käydä pieni tarkastuskäynti tekemässä.

Heti aluksi on hyvä muistaa asiallinen turvavarustus kun katolle kiipeää, sillä kaikki kattopinnat ovat talvisin petollisen liukkaita.

 

 

 

 

 

Mihinkä katolla kiinnittää huomionsa?

Jo ennen kiipeämistä on hyvä kurkistaa ylöspäin ja tarkastaa ettei saa tikkaiden yläpuolelta lumikuormaa niskaansa. Katolla huomio kannattaa kiinnittää lumen määrään, kattoturvatuotteiden kiinnityksiin, pellityksien ja läpivientien kiinnityksiin.

Lumen määrä katolla.

Suomalaiset katot on suunniteltu Suomalaiselle lumimäärälle ja yleensä sen kestävät. Mikäli lunta on asuinseudullasi yli 50 cm ja lumi on kosteaa niin pieni kevennys voi olla paikallaan. Lumikuorman kevennystä on hyvä harkita ainakin läpivientien ja kattotaitteiden (jiirien) kohdista. Tuulella satanut lumi saattaa myös kinostua vain toiselle katon lappeelle tai muodostaa katon reunoille vaaralliset lumilipat, jotka ovat suuri riski alla liikkuville.

Lumen pudotuksessa katolle on hyvä jättää 15-20 cm suojakerros lunta, sekä varoa naarmuttamasta tai hajottamasta kattoa. Niin ja tietysti muistathan putoamis-suojat ja huomioit rakennuksen ympärillä liikkuvat!

Kattoturvatuotteiden (kattotikkaat, kulkusillat ja lumiesteet) tarkastus.

Tarkista kattoturvatuotteiden kiinnitys, ettei lumi ole päässyt niitä liikuttamaan. Varsinkin lumiesteet ovat lumikuorman alla kovilla. Kulkusiltojen päällä olevaa lumikuormaa voi olla syytä hiukan keventämään varsinkin tiilikatoissa, ettei kulkusillan jalkojen alla olevat tiilet halkea. Myös seinätikkaisiin näkee usein lumen nojaavan, joten tikkaisiin nojaava lumi on syytä poistaa.

Läpivientien (piiput, tuuletusputket ja tarkastusluukut) tarkastus.

Kaikkien läpivientien ympärystät on hyvä putsata liiasta lumesta ja yläpuolinen lumi poistaa. Yläpuolinen lumikuorma rasittaa turhaan läpiviennin kiinnityksiä ja kun sulaminen alkaa niin sulamisvesi ei pääse mahdollisiin heikkoihin kohtiin läpiviennin juurissa. Kovilla pakkasilla on myös hyvä seurata, ettei tuuletusventtiilit pääse jäätymään ja tukkimaan tuuletusta. Kaikki kattoikkunat on syytä putsata huolella, sillä juuri kattoikkunat ovat katon vuotopaikkoja nro 1. Kattolumien poisto on aloitettava viimeistään, silloin kun läpiviennit alkavat hukkumaan lumeen.

Mikäli katolle ei omatoimisesti ole halukas menemään tai ei halua hankkia kalliita putoamis-varusteita niin pyydä lähin kattohuolto yritys tekemään tarkastus puolestasi.

Kattohuolto talvella on Pieni työ, mutta tärkeä!

Kattopatrol pudottaa myös kattolumet.

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Lumen pudotus katolta, tarpeellista vai ei?

Kattojen lumikuormatilanne:

Työturvallisuus:

Lumikuorma ja kattorakenteet:

 

 

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää aiheesta:

Kuinka kilpailutat tiilikaton huollon?

Erilaiset kattopinnat tarvitsevat erilaisia huoltoja. Urakoitsijat tarjoavat erilaisia palveluja, eri tuotteilla toteutettuina ja vaihtelevin tarjouksin. Varsinkin tiilikattohuollon ostajalle tämä on melkoinen viidakko hallittavaksi. Haluamme antaa neuvoja, joiden avulla osaat valita katollesi oikeanlaisen huoltotavan ja luotettavan urakoitsijan.   Kilpailuttaminen Tiilikaton huollon kilpailuttaminen on tänä päivänä erittäin helppoa ja nopeaa netissä. Löydät helposti useita kattohuoltoyrityksiä netin kautta […]

Lue lisää

Tiedätkö mitä tuotteita tiilikattosi huoltoon käytetään?

            Kysymys, johon ei työn tilaaja aina varmasti tiedä vastausta. Harmikseni voin sanoa, että kattohuoltoalalla on liian paljon erilaisia tuotteita ja puutteellisesti koulutettuja myyjiä. Työn tilaajan tulisi ymmärtää mitä tuotteita katolle laitetaan ja miksi, sekä mikä on asennettujen tuotteiden todellinen tarkoitus. Käydään tässä blogissa eri tiilikattotuotteet lyhyesti läpi. Tiilikaton pesuaineet […]

Lue lisää