Tarvitseeko katolla käydä talvella?

Talvellakin on hyvä pitää katto mielessä ja muutaman kerran käydä pieni tarkastuskäynti tekemässä.

Heti aluksi on hyvä muistaa asiallinen turvavarustus kun katolle kiipeää, sillä kaikki kattopinnat ovat talvisin petollisen liukkaita.

 

 

 

 

 

Mihinkä katolla kiinnittää huomionsa?

Jo ennen kiipeämistä on hyvä kurkistaa ylöspäin ja tarkastaa ettei saa tikkaiden yläpuolelta lumikuormaa niskaansa. Katolla huomio kannattaa kiinnittää lumen määrään, kattoturvatuotteiden kiinnityksiin, pellityksien ja läpivientien kiinnityksiin.

Lumen määrä katolla.

Suomalaiset katot on suunniteltu Suomalaiselle lumimäärälle ja yleensä sen kestävät. Mikäli lunta on asuinseudullasi yli 50 cm ja lumi on kosteaa niin pieni kevennys voi olla paikallaan. Lumikuorman kevennystä on hyvä harkita ainakin läpivientien ja kattotaitteiden (jiirien) kohdista. Tuulella satanut lumi saattaa myös kinostua vain toiselle katon lappeelle tai muodostaa katon reunoille vaaralliset lumilipat, jotka ovat suuri riski alla liikkuville.

Lumen pudotuksessa katolle on hyvä jättää 15-20 cm suojakerros lunta, sekä varoa naarmuttamasta tai hajottamasta kattoa. Niin ja tietysti muistathan putoamis-suojat ja huomioit rakennuksen ympärillä liikkuvat!

Kattoturvatuotteiden (kattotikkaat, kulkusillat ja lumiesteet) tarkastus.

Tarkista kattoturvatuotteiden kiinnitys, ettei lumi ole päässyt niitä liikuttamaan. Varsinkin lumiesteet ovat lumikuorman alla kovilla. Kulkusiltojen päällä olevaa lumikuormaa voi olla syytä hiukan keventämään varsinkin tiilikatoissa, ettei kulkusillan jalkojen alla olevat tiilet halkea. Myös seinätikkaisiin näkee usein lumen nojaavan, joten tikkaisiin nojaava lumi on syytä poistaa.

Läpivientien (piiput, tuuletusputket ja tarkastusluukut) tarkastus.

Kaikkien läpivientien ympärystät on hyvä putsata liiasta lumesta ja yläpuolinen lumi poistaa. Yläpuolinen lumikuorma rasittaa turhaan läpiviennin kiinnityksiä ja kun sulaminen alkaa niin sulamisvesi ei pääse mahdollisiin heikkoihin kohtiin läpiviennin juurissa. Kovilla pakkasilla on myös hyvä seurata, ettei tuuletusventtiilit pääse jäätymään ja tukkimaan tuuletusta. Kaikki kattoikkunat on syytä putsata huolella, sillä juuri kattoikkunat ovat katon vuotopaikkoja nro 1. Kattolumien poisto on aloitettava viimeistään, silloin kun läpiviennit alkavat hukkumaan lumeen.

Mikäli katolle ei omatoimisesti ole halukas menemään tai ei halua hankkia kalliita putoamis-varusteita niin pyydä lähin kattohuolto yritys tekemään tarkastus puolestasi.

Kattohuolto talvella on Pieni työ, mutta tärkeä!

Kattopatrol pudottaa myös kattolumet.

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Lumen pudotus katolta, tarpeellista vai ei?

Kattojen lumikuormatilanne:

Työturvallisuus:

Lumikuorma ja kattorakenteet:

 

 

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää aiheesta:

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä 40 %! Kattohuoltotyökin on kotitalousvähennettävää kun työn teettää ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Vähennyksen suuruus Kotitalousvähennyksen suuruus on 2250 € henkilöltä vuodessa ja puolison kanssa yhteensä 4500 € vuodessa. Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta (50 % vuonna 2019). Vähennystä ei saa siis esimerkiksi laskuun sisältyvistä tarvikkeista tai matkakuluista. Tämän […]

Lue lisää

Puhdista läpiviennit huolella!

Katon huollon yhteydessä läpiviennit kannatta puhdistaa huolella! Jos katto vuotaa niin vuoto on yleinsä läpivienneissä. Kuva: Piipun juuripeltien vesiohjaus on toteutettu puutteellisesti. Pieni määrä roskia pääsi vesiuran tukkimaan, jonka johdosta vesi ohjautui välikatolle.

Lue lisää