Tärkeintä on pitää uusi tai vanha tiilikatto puhtaana.
Tiilikaton huolto alkaa tiilipintojen huolellisella pesulla.
Tiilikaton pesu suoritetaan korkeapainepesurilla, jossa käytetään tiilipinnoille suunniteltua suutinta. Vain korkeapainepesulla tiilipinnoista saadaan pois kaikki ilmansaasteet, jäkälät ja myös sammaleet, joihin muut pesumenetelmät eivät tehoa. Oikealla tavalla tehty kattopesu ei vahingoita tiilikattoa. Pitää muistaa, ettei pelkkä pesu riitä tiilikaton huolloksi, sillä vanha kulunut tiilikatto on huokoinen ja tarvitsee uuden veden pitävän pinnan.
Lähtötilanne likaisella tiilikatolla
Likaisella tiilikatolla on yleensä ilmansaasteita, jäkälää ja sammalta. Esim. Punainen tiilikatto näyttää hyvin tummalta ja mustakin tiilikatto näyttää mustalta ennen pesua. Tiilipinnat ovat myös olleet vuosia säiden armoilla kuten paahtavassa aurinkossa ja talvien pakkasissa.
Mitä tiilipinnoille tapahtuu korkeapainepesussa?
Korkeapainepesulla on tarkoitus puhdistaa tiilikatto niin puhtaaksi, että jatkokäsittellyt ovat mahdollisia. Pesussa tiilipinnoilta lähtee ilmasaaste, jäkälä ja sammal, sekä samalla “kuollut” vanha maali, jonka aurinko ja pakkanen on irroittanut. Pesu tuo myös esiin vanhan tiilipinnan kuluneisuuden. Tiilikaton ikä ja auringon määrä vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon vanha maalipinta on kulunut. 10 vuotta vanhasta tiilessä voi kulunutta vanhaa maalipintaa olla n. 10-30 %, mutta yli 20-vuotta vanhassa sitä on lähes 70-100 %. Korkeapainepesu ei irroita vanhaa maalia tiilipinnoilta, vaan sen on irrottanut aika ja aurinko, mutta pesu tuo sen esiin.
Korkeapainepesu on siis erittäin merkittävä työvaihe koko tiilikattohuollossa, mutta ei tiilikattoa vanhingoittava.
Lue aiheesta lisää blogikirjoituksesta: Voiko tiilikattoa pestä painepesurilla?
Tiilikaton pesu ei pelkästään riitä huolloksi
Yli 10-vuotta vanhoissa tiilikatoissa ei pelkkä pesu riitä huolloksi, vaan tiilipinnoille on hyvä tehdä myös jatkokasittelyjä, koska tiilien maalipinta on kulunut.
Pesun jälkeen tehtävällä kasvustonestokäsittelyllä pysäytetään viimeistenkin itiöiden kasvu tiilipinnoilla ja luodaan hyvä alusta jatkotoimenpiteille. Tiilikaton jatkotoimenpiteitä ovat suoja-ainekäsittely (kylläste) ja maalipinnoitus. Suoja-ainekäsittelyllä tiilipinnat saadaan teknisesti toimiviksi ja maalauksella myös ulkonäkö uudistuu.
Kasvustonestokäsittely
Tiilikaton pesun jälkeen käsittelemme kattotiilet kasvustonestoaineella, joka tuhoaa viimeisimmätkin kasvuston itiöt tiilipinnoilta ja käsittelyn jälkeen tiilikatto on valmis jatkotoimenpiteille. Jatkotoimenpiteitä ovat tiilikaton suoja-ainekäsittely tai tiilikaton maalaus.
Tiilikaton pesun yhteydessä huolehdimme:
Aluskatteen ja läpivientien tarkastukset
Tarkistamme aluskatteen ja läpivientien kunnon, jotta tiilikattopesu voidaan suorittaa turvallisesti.
Suojaukset
Rakennuksen ja ympäristön tarvittavat suojaukset sisältyvät hintaamme.
Räystäskourujen huuhtelu
Huuhtelemme räystäskourut tiilikattopesun yhteydessä ja tarkastamme samalla kourut.
Hajonneiden tiilien vaihto
Vaihdamme aina kaikki hajonneet kattotiilet.
Ympäristön siivous
Tiilikaton pesun jälkeen huuhtelemme terassit, pihakivetykset ja talon rakenteet mahdollisista kattopesuroiskeista. Nurmialueiden ja hiekkapihojen haravointi ei yleensä sisälly työhömme, mutta teemme sen tarvittaessa tuntityönä.
Tiilikaton kasvustonestokäsittely
Pesun jälkeen, puhtaat tiilipinnat käsitellään kasvustonestoaineella. Toimenpiteellä varmistetaan tiilipintojen puhtaus ja hidastetaan uuden kasvuston syntyä. Käsitellyt pinnat ovat valmiina jatkokäsittelyille, kuten suoja-aine käsittelylle (kylläste) tai maalaukselle / pinnoitukselle.
Kasvustonestokäsittely sopii myös uusien tai aikaisemmin pinnoitettujen tiilikattojen määräaikaishuoltoon. Edullinen ja tehokas käsittely 2-3 vuoden välein estää uuden kasvuston muodostumista tiilipinnoille.