Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Saamme jatkuvasti kysymyksiä liittyen tiilikattojen pesuun. Yksi usein pinnalle nousevista kysymyksistä liittyy korkeapainepesurin käyttöä tiilikaton pesussa. Kuluvatko tiilet tai vaurioituuko tiilien maalipinta painepesussa?

Tässä blogissa kerromme miten korkeapainepesu vaikuttaa tiilipintaan ja videossamme havainnollistamme asian käytännössä.
Lähtötilanne likaisella tiilikatolla.
Likaisella tiilikatolla on yleensä ilmansaasteita, jäkälää ja sammalta. Esim. Punainen tiilikatto näyttää hyvin tummalta ja mustakin tiilikatto näyttää mustalta ennen pesua. Tiilipinnat ovat myös olleet vuosia säiden armoilla kuten paahtavassa aurinkossa ja talvien pakkasissa.

Mitä tiilipinnoille tapahtuu korkeapainepesussa?
Korkeapainepesulla on tarkoitus puhdistaa tiilipinnat niin puhtaiksi, että jatkokäsittellyt ovat mahdollisia. Pesussa tiilipinnoilta lähtee ilmasaaste, jäkälä ja sammal, sekä samalla “kuollut” vanha maali, jonka aurinko ja pakkanen on irroittanut. Pesu tuo myös esiin vanhan tiilipinnan kuluneisuuden. Tiilikaton ikä ja auringon määrä vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon vanha maalipinta on kulunut. 10 vuotta vanhasta tiilessä voi kulunutta vanhaa maalipintaa olla n. 10-30 %, mutta yli 20-vuotta vanhassa sitä on lähes 70-100 %. Korkeapainepesu ei irroita vanhaa maalia tiilipinnoilta, vaan sen on irrottanut aika ja aurinko, mutta pesu tuo sen esiin.

Kun lähtötilanteessa punainen tiilikatto näyttää tummalta, niin pesun jälkeen se näyttää punaiselta, vaikka maalipinta olisikin kulunut, koska punaisten betonitiilen runkobetoni sisältää yleensä punaista väriainetta. Vastaavasti musta tai tumma tiilikatto voi pesun jälkeen näyttää harmaalta, kun siitä on pesty musta ilmansaate ja kuollut maalipinta pois. Tummien sävyjen tiilien rungot eivät aina sisällä väriaineita, joten tummasävyiset tiilet voivat pestyinä näyttää betonin värisiltä tai “vanhalta asfaltilta”.

Korkeapainepesu on siis erittäin merkittävä työvaihe koko tiilikattohuollossa, mutta ei tiilikattoa vanhingoittava.

Yli 15-vuotta vanhoissa tiilikatoissa ei pelkkä pesu riitä huolloksi, vaan tiilipinnoille on hyvä tehdä myös jatkokasittelyjä, koska tiilien maalipinta on kulunut.
Pesun jälkeen tehtävällä kasvustonestokäsittelyllä pysäytetään viimeistenkin itiöiden kasvu tiilipinnoilla. Suoja-ainekäsittelylällä tiilipinnat saadaan teknisesti toimiviksi ja maalauksella myös ulkonäkö uudistuu.

Lue aiheesta blogimme: http://kattopatrol.fi/blogi/tiilikaton-pesu-ja-suoja-ainekasittely-vai-maalaus/

Katso myös lyhyt videomme mitä tiilipinnalle tapahtuu pesussa:
http://kattopatrol.fi/blogi/voiko-painepesurilla-pesta-tiilikattoa/

Kattopatrol
Kari Hirvimäki

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää luettavaa aiheesta:

Kattopatrol mukana messuilla!

Paikka: Myyrmäki-halli, Raappavuorentie 8, 01600 VANTAA Messut on avoinna: Perjantai    11-17 Lauantai    10-17 Sunnuintai 10-17 Lisää tietoa tästä !

Lue lisää

Kuinka huollat kattoasi säännöllisesti?

Kattojen vuosihuollossa säännöllisyys on tärkeää ulkonäön, toimivuuden ja koko talon suojaamisen kannalta. Muutaman kerran kesässä tehty huolto vie pienen ajan mutta pidentää katon ikää ja isompien huoltojen väliä huomattavasti.

Lue lisää