Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?

Moni miettii kuinka usein tai miten tiilikattoa olisi hyvä huoltaa, kun samalla osa ei taas ole 20-30 vuoteen edes muistanut koko tiilikattoa.
Pienikin ajatus katolle on jo alku.
Tiilikatonhuollon suhteen olisi hyvä toimia niin kuin autonhuollon suhteen, eli pientä ennakoivaa huoltoa jatkuvasti ja isompia tarpeen tai huolto-ohjeiden mukaan. Kattojen huollon ajankohtaa ei kylläkään ole totuttu katsomaan huoltokirjasta tai kuulemaan kun huollon varoitusääni vinkuu.

 

Tässä blogikirjoituksessa mietteitä millainen tiilikatonhuolto on milloinkin tarpeen?

Tiilikatolle ennakoiva ja säännöllinen huolto on tärkeä.

Pieni ja ennakoiva tiilikattohuolto on hyvä tehdä vähintään vähintään 1-2 kertaa vuodessa esim. keväällä ja syksyllä. Keväällä tulee tarkistettua lumikuorman aiheuttamat vahingot mm. hajonneet tiilet ja läpivientien kiinnitykset. Näin saadaan talven vauriot kesäksi kuntoon. Syksyisin tarkistetaan myös hajonneet tiilet, mutta samalla varmistetaan veden vapaa kulku katolla ja sadevesijärjestelmissä. Syksyn sateet ja talvi saa tulla rauhassa.
On vaikea sanoa, onko kevään vai syksyn huolto tärkeämpi, sillä yksikin hajonnut tiili katolla voi aiheuttaa väärässä paikkaa isonkin vahingon. Suosittelen molempia tarkastuskertoja.

Vuosittainen kattohuolto vaatii omatoimisuutta ja säännöllisyyttä, mutta huollon voi suorittaa kuka vaan, kunhan muistaa turvallisuuden katolla liikkuessa.
Vuosihuollon ohjeita löydät lisää blogistamme: Kuinka huollat kattoasi säännöllisesti?

Vaihtoehtoisesti vuosittaisen kattohuoltopalvelun voi myös ostaa ammattilaiselta niin ei tarvitse itse uhrautua liukkaalle tiilikatolle.

Milloin sitten, tiilikaton laajempi huolto on ajankohtainen?

Mikäli kattoasia ei ole huollettu useampaan vuoteen tai ollenkaan niin silloin olisi hyvä aika tehdä laajempi huolto. Laajempi huolto on hyvä tehdä 10-15 vuoden välein, ettei tiilikate pääse liian huonoon kuntoon. Huoltoväli vaihtelee hyvinkin paljon riippuen ympäristön kasvillisuudesta, ilman suunnasta ja katon jyrkkyydestä. Rakennukset joiden ympärillä on paljon puustoa tai ovat varjossa läpi päivän likaantuvat huomattavasti nopeammin kuin esim. pellon keskellä olevat rakennukset. Järvi tai meri usein myös nopeuttaa tiilikaton kasvuston kasvua.

Mistä huomaan tai tiedän, että tiilikattoni tarvitsee laajempaa huoltoa?

Mikäli tiilikattoa ei ole huollettu koskaan niin ensimmäisen isomman tai ainakin tarkemman tarkastus huollon aika on pikaisesti. Katon likaisuus esim. runsas sammaloituminen on merkki siitä, että katto kaipaa huolenpitoa. Ensimmäiset maahan pudonneet sammaltertut kertovat myös pesun tarpeesta.

Varsinkin sammal on tiilikaton tuholainen nro.1, koska sammal levitessään pitää katteen jatkuvasti märkänä, josta alkaa tiilien rapautuminen ja pahimmissa tapauksissa sammalkasvusto tekee tiileen jopa reikiä. Sammal myös nostaa kattotiilen etureunoja ja mahdollistaa kosteuden pääsyn aluskatteelle. Sadevesijärjestelmät myös tukkiutuvat helposti sammaleesta .
Laajempi tiilikatonhuolto kannattaakin suorittaa riittävän aikaisin, ettei tiilet pääse liiaksi sammaloitumaan ja katon toiminta häiriintymään. Säännöllinen huolto pitää parhaiten omistajan ajan tasalla tiilikaton nykytilasta.

Tiilikatoille on useita eri huoltovaihtoehtoja, joista voidaan valita kattoammattilaisen kanssa sopivin. Oikean huollon valintaan vaikuttavat tiilen ikä, rakennuksen sijainti, katon jyrkkyys, tiilipintojen kuluneisuus ja tietysti kuinka usein kattoa on vuosien aikana huollettu.

Tiilikaton huolto kannattaa kuitenkin aina ja pidentää tiilien elinkaarta huomattavasti!

Nyt käymään katolla……

Kattoterveisin,

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää aiheesta:

Miten tiilikaton voi huoltaa?

Tiilikatto täytyisi huoltaa, mutta kuinka valita oikea huolto omalle katolle. Kuinka pesu suoritetaan, riittääkö suoja-ainekäsittely vai olisiko hyvä tiilikatto jo maalata? Millaisia huoltovaihtoehtoja sitten on tarjolla tiilikatolle?

Lue lisää

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä 40 %! Kattohuoltotyökin on kotitalousvähennettävää kun työn teettää ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Vähennyksen suuruus Kotitalousvähennyksen suuruus on 2250 € henkilöltä vuodessa ja puolison kanssa yhteensä 4500 € vuodessa. Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta (50 % vuonna 2019). Vähennystä ei saa siis esimerkiksi laskuun sisältyvistä tarvikkeista tai matkakuluista. Tämän […]

Lue lisää