Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?

Moni miettii kuinka usein tai miten tiilikattoa olisi hyvä huoltaa, kun samalla osa ei taas ole 20-30 vuoteen edes muistanut koko tiilikattoa.
Pienikin ajatus katolle on jo alku.
Tiilikatonhuollon suhteen olisi hyvä toimia niin kuin autonhuollon suhteen, eli pientä ennakoivaa huoltoa jatkuvasti ja isompia tarpeen tai huolto-ohjeiden mukaan. Kattojen huollon ajankohtaa ei kylläkään ole totuttu katsomaan huoltokirjasta tai kuulemaan kun huollon varoitusääni vinkuu.

 

Tässä blogikirjoituksessa mietteitä millainen tiilikatonhuolto on milloinkin tarpeen?

Ennakoiva ja säännöllinen huolto.

Pieni ja ennakoiva kattohuolto on hyvä tehdä 1-2 kertaa vuodessa esim. keväällä ja syksyllä. Keväällä tulee tarkistettua lumikuorman aiheuttamat vahingot mm. hajonneet tiilet ja läpivientien kiinnitykset. Näin saadaan talven vauriot kesäksi kuntoon.

Syksyisin tarkistetaan myös hajonneet tiilet, mutta samalla varmistetaan veden vapaa kulku katolla ja sadevesijärjestelmissä. Syksyn sateet ja talvi saa tulla rauhassa.

Vuosittainen kattohuolto vaatii omatoimisuutta ja säännöllisyyttä, mutta huollon voi suorittaa kuka vaan, kunhan muistaa turvallisuuden katolla liikkuessa.
Vuosihuollon ohjeita löydät lisää blogistamme: Kuinka huollat kattoasi säännöllisesti?

Vaihtoehtoisesti vuosittaisen kattohuoltopalvelun voi myös ostaa ammattilaiselta niin ei tarvitse itse uhrautua liukkaalle katolle.

Milloin sitten laajempi huolto on ajankohtainen?

Mikäli kattoasia ei ole huollettu useampaan vuoteen tai ollenkaan niin silloin olisi hyvä aika tehdä laajempi huolto. Laajempi huolto on hyvä tehdä 10-15 vuoden välein, ettei tiilikate pääse liian huonoon kuntoon. Huoltoväli vaihtelee hyvinkin paljon riippuen ympäristön kasvillisuudesta. Rakennukset joiden ympärillä on paljon puustoa tai ovat varjossa läpi päivän likaantuvat huomattavasti nopeammin kuin esim. pellon keskellä olevat rakennukset. Järvi tai meri usein myös nopeuttaa kasvuston kasvua.

Mistä huomaan tai tiedän, että tiilikattoni tarvitsee laajempaa huoltoa?

Mikäli tiilikattoa ei ole huollettu koskaan niin ensimmäisen isomman tai ainakin tarkemman tarkastus huollon aika on pikaisesti. Katon likaisuus esim. runsas sammaloituminen on merkki siitä, että katto kaipaa huolenpitoa. Ensimmäiset maahan pudonneet sammaltertut kertovat myös pesun tarpeesta.

Varsinkin sammal on tiilikaton tuholainen nro.1, koska sammal levitessään pitää katteen jatkuvasti märkänä, josta alkaa tiilien rapautuminen ja pahimmissa tapauksissa sammalkasvusto tekee tiileen jopa reikiä. Sammal myös nostaa kattotiilen etureunoja ja mahdollistaa kosteuden pääsyn aluskatteelle. Sadevesijärjestelmät myös tukkiutuvat helposti sammaleesta .
Laajempi tiilikatonhuolto kannattaakin suorittaa riittävän aikaisin, ettei tiilet pääse liiaksi sammaloitumaan ja katon toiminta häiriintymään. Säännöllinen huolto pitää parhaiten omistajan ajan tasalla tiilikaton nykytilasta.

Tiilikatoille on useita eri huoltovaihtoehtoja, joista voidaan valita kattoammattilaisen kanssa sopivin. Oikean huollon valintaan vaikuttavat tiilen ikä, rakennuksen sijainti, katon jyrkkyys, tiilipintojen kuluneisuus ja tietysti kuinka usein kattoa on vuosien aikana huollettu.

Kattohuolto kannattaa kuitenkin aina ja pidentää kattosi elinkaarta huomattavasti!

Nyt käymään katolla……

Kattoterveisin,

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää aiheesta:

Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

                Saamme jatkuvasti kysymyksiä liittyen tiilikattojen pesuun. Yksi usein pinnalle nousevista kysymyksistä liittyy korkeapainepesurin käyttöä tiilikaton pesussa. Kuluvatko tiilet tai vaurioituuko tiilien maalipinta painepesussa? Tässä blogissa kerromme miten korkeapainepesu vaikuttaa tiilipintaan ja videossamme havainnollistamme asian käytännössä. Lähtötilanne likaisella tiilikatolla Likaisella tiilikatolla on yleensä ilmansaasteita, jäkälää ja sammalta. Esim. […]

Lue lisää

Tiilikaton maalauksen hinta – Mitä tiilikaton maalaus maksaa?

          Yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä liittyen tiilikattohuoltoprojekteihin on, että mitä tämä leikki maksaa. Vastaus ei ole aina täysin yksiselitteinen ja pyrimmekin tässä artikkelissa vastaamaan tähän kysymykseen parhaamme mukaan. Listaamme tärkeimmät tiilikattohuoltoprojektin hintaan vaikuttavat tekijät, jotta oman projektin arvioiminen olisi edes jollakin tapaa mahdollista. Mikäli kuitenkin vain haluat tietää, mitä projekti maksaa, […]

Lue lisää