Vilppiä ja vääristelyä – vältä kattohuollon sudenkuopat!

Kattoalalla vallitsee epäterve kilpailutilanne, jossa myydään mm. kattoremontteja vääristellyin perustein. Kattomyyjän nopean arvion perusteella katto on täysin ”loppuun ajettu” ja se on suuri uhka koko rakennukselle, vaikka todellisuus voi olla jotain ihan muuta.

Tässä blogikirjoituksessa kerron muutaman esimerkin ja käyn hiukan tarkemmin läpi tätä epätervettä kilpailutilannetta.

Mistä on kysymys?

Muutaman viime vuoden aikana kattoalan kilpailu on entisestään koventunut. Kilpailu alalla kuin alalla on hyvä asia ja tuo asiakkaalle vaihtoehtoja. Samalla se on tuonut tarjouskilpailuihin mukaan myös epärehellisyyden tai asioiden vääristelyn.

Kattoremonttien myyjät tekevät kohdekäyntejä, lähinnä omakotitaloihin, ja antavat erittäin negatiivisen arvion katon nykykunnosta. Toki tätä vääristelyä tapahtuu myös kattohuoltomyyjienkin toimesta, sekä asuntoyhtiötkin saavat omansa.

Miten homma sitten toimii?

Talon omistaja pyytää kattohuolto- tai kattoremonttitarjouksia eri verkkosivustojen kautta. Pihaan saapuu innokkaita myyjiä tai ovelta ovelle suoramyyntiä tekevä ”luukuttaja”. Kun myyjä saapuu paikalle, on hänellä yleensä kiire päästä käymään katolla ja katon välitilassa. Myös tilanteessa, jossa talon omistaja ei ole kiinnostunut koko kattoremontista tai huollosta.

Miksi sinne katolle sitten on niin kiire? Vastaus saadaan heti, kun myyjä palaa kattokierrokseltaan ja esittää ottamiaan valokuvia. Valokuvilla myyjä osoittaa useita katolla olevia puutekohtia. Juuri näillä valokuvilla tilannetta vääristellään, varsinkin jos asukas ei itse uskalla katolla käydä tilannetta omin silmin katsomassa. Jos asukas ei ymmärrä katon rakenteista tai 20-30 vuotta sitten tehdyistä rakennusratkaisuista, on myyjä vahvoilla. Myyjät ovat saanet nämä opit koulutuksessa.

Mitä kattoremontin katselmuksessa on hyvä ottaa huomioon?

Olen koonnut tähän esimerkkejä, joita olen vuosien aikana nähnyt eri katselmuksista ja raporteista. Suurimpia uhkakuvia, joita myyjät esittävät, ovat home ja kondension aiheuttamat uhat, sekä takuun menetys.

Valokuvat tummuneista ruodelaudoista, vesivalumat piipun kyljessä, kosteusvauriot aluskatteessa, vuotokohtia katolla, puutteellinen eristys ja tuuletus, kastuneet villat tai kondension aiheuttamat vauriot, homepilkut, ym.

Uusin, virheellinen myyntitaktiikka on tullut tiilikattojen maalauksiin. Myyjän mukaan tiilikattoa ei saa maalata millään muulla maalilla kun heidän valmisteella. Muuten menetätte tiilen valmistajan takuun.

Oleellista on se, että kaikki edellä mainitut voidaan korjata pienin kustannuksin ilman kallista koko katon remonttia. Kun myyjä esittää vastaavia valokuvia tai väitteitä talon asukkaalle hänen omalta katoltaan ja kertoo vielä mahdollisista uhkista, niin kiinnostus on herätetty.

Ota huomioon nämä asiat valokuvista

Valokuvat ovat onneksi otettu kohteen katolta. Olen tavannut raporteissa sellaisiakin valokuvia, jotka ovat joltain muulta katolta otettuja. Otetaan muutama esimerkki:

1. Valokuva tummuneista ruodelaudoista, jossa on mahdollisesti myös hometta.

Myyjä: Katollanne on havaittavissa paha kondension aiheuttama ongelma, joka näkyy homeena ruodelaudoissa. Kattoremontti on välttämätön ja kiireellinen toteuttaa.

Todellisuus: Tätä tummunutta ”homelautaa” on käytetty talon rakennusvaiheessa anturan laudoituksissa, eli lauta on ollut tumma jo 30 vuotta sitten rakennusvaiheessa. Tämän kohdan korjaus 0 €. Kondension aiheuttamia ongelmia käytetään eniten myyntiä edistävissä kommenteissa.

2. Valokuva kastuneista villoista välitilassa

Myyjä: Kattonne vuotaa niin pahasti, että villat ovat märkänä. Myyjä tuo vielä tullessaan katolta kosteaa villaa talon omistajalle. Kattoremontilla on kiire, ettei koko talo kastu.

Todellisuus: Kyseessä oli tiilikatto ja katolta oli yksi tiili hajalla läpiviennin vierestä. Läpiviennin alla villat olivat (n. 5 cm x 5 cm) hiukan kosteat. Tämän kohdan korjaus tapahtui vaihtamalla hajonneen tiilen tilalle uusi, sekä läpiviennin kauluksen korjaus. Hinta tälle korjaukselle n. 50 €.

3. Tiilikaton maalaus ja takuu

Myyjä: Teidän tiilikattonne on (no names) valmistama ja sitä ei saa maalata kun meidän tiilikattomaalilla tai menetätte valmistajan takuu.

Todellisuus: Jos kattotiilien valmistajien takuuehdot lukee tarkemmin, ei tiilen maalipinta kuulu takuun piiriin. Takuu kattaa vedenpitävyyden, pakkas- ja kuormituskestävyyden, mutta kaikki maalipinnalle tapahtuva kuluminen on normaalia.

Merkittävin huomio takuuasiassa on se, että vanhemmissa maalauksen tarpeessa olevissa tiilikatoissa ei takuu ole ollut voimassa 10-20 vuoteen.

Kuka tästä ”vilpistä” kärsii eniten?

En tiedä voidaanko puhua varsinaisesta kärsijästä, koska katto tulee kuntoon joka tapauksessa. Millä summalla katto uusiutuu, voidaan olla montaa mieltä. Itse mietin, että miksi vanhaan hyvään kattoon käytettäisiin 10 000 -30 000 €, jos hyvällä muutaman tonnin huollolla saavutettaisiin 10-20 vuoden elinkaaren lisäys.

Miksi sitten näin toimitaan?

Vastaus on helppo. Kilpailu on niin kovaa, että osa sortuu käyttämään vilppiä myynnin apuvälineenä. Myyjät ovat usein myös provisiopalkkaisia, jolloin palkkaa kertyy vain toteutuneista myynneistä sekä myyntitavoitteet ovat asetettu korkeiksi.
Myyntitekniikat, pikku vilpin ja agressiivisuuden myyjät oppivat jo myyntikoulutuksissa.
Tämän kaltainen myynti ei tule häviämään mihinkään tulevaisuudessa, vaan uskon sen vain lisääntyvän.

Ostajan kannattaa perehtyä kunnolla aiheeseen ja pyytää tarjouksia eri vaihtoehdoista, sekä miettiä ostopäätöstään muutaman päivän.

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?
Vanhan tiilikaton huolto vs uudet kattotiilet?

 

Lue muita artikkeleita