Vanhan tiilikaton huolto vs uudet kattotiilet? 

Nykyään näkee harmittavan usein, että hyväkuntoista tiilikattoa puretaan ja vanhojen laadukkaiden kattotiilien tilalle vaihdetaan pelkästään uudet kattotiilet.

Mietin aina, minkä takia? Varmasti yksi syy on aktiiviset kattoremonttien myyjät, sillä myyntitaktiikat on suunniteltu niin ettei vanhaa tiilikattoa kannata huoltaa tai uuden tiilet saa huollon hinnalla tai jopa edullisemmin. Ja varmasti joissakin tapauksissa katto tai alusrakenteet ovatkin vaihto kunnossa, mutta silloin olisi hyvä tehdä jo perusteellisempi korjaus samalla kun katto on jo auki.

Myyntiperusteluita uusille tiilille ovat myös alusrakenteiden ja läpivientien tarkastuksen helppous, sekä uusien tiilien takuu.

Samat tarkastukset ja korjaukset pystytään tekemään myös huollon yhteydessä ja mitä uusien tiilien takuuseen tulee niin takuu ei juuri kata mitään maalipinnalle aiheutunutta kulumista.

Onko uusi tiilikatto parempi kuin vanha?

Jos vertaa näitä uusia kattotiiliä 20-40 vuotta vanhoihin kattotiiliin on laadussa valtava ero vanhojen hyväksi. Uusien, ja varsinkin edullisten kattotiilien maalipinta on erittäin ohut ja liitumainen, jolle valmistaja ei anna takuuta. Edullisempien nykytiilien kuljetuskestävyydessä jo huomaa niiden heikon rakenteen. Katolle asentaessa niiden päällä kävely on kuin kävelisi heikoilla jäillä (tämä ei ole vitsi, vaan kerron kokemuksesta), kun taas 20-40 vuotta vanhojen kattotiilien päällä voisi vaikka ”tanssit” pitää. Uudet kattotiilet, ovat siis pääsääntöisesti huomattavasti heikompi laatuisia kun vanhemmat kattotiilet.  Miksi siis vanhaa tiilikatto täytyisi vaihtaa uuteen?

Kattotiilien vaihtaminen on iso työ.

Paljon keskustellaan aiheesta, että uudet kattotiilet olisivat edullisemmat vaihtaa kuin huoltaa. Keskusteluissa tulee esiin myös, kuinka helppoa vaihtaminen olisi.
Tein alle lyhyen muistilistan mitä kattotiilien vaihtamisessa on otettava huomioon. Työtä on siis paljon enemmän kuin pelkän kattotiilen hankinta ja mikä on näiden vaihtotöiden vaikutus kokonaishintaan:

 • sään aiheuttamat riskit (suojaukset)
 • tiilen ja tiilessä olevan maalin ”pinnoitteen” laatu (vaikuttaa hintaa paljon)
 • rakennuksen sijainti kuljetuksia ja nostoja ajatellen (aina ei nosturilla pääse ihan rakennuksen viereen)
 • vanhan tiilen purkaminen
 • jätekuljetukset ja jätemaksut (esim. 200 m2 omakotitalon tiilet painaa n. 8400 kg (n. 14- 16 peräkärryllistä)
 • katon reunapellityksien uusiminen (vanhat pellit ei välttämättä käy uusien tiilien jakoon)
 • piippujen pellitykset
 • kattoikkunoiden ja muiden läpivientien pellitysten mahdollinen uusiminen
 • erilaisten kattokulmien (jiirien) vaikutus tiilen asennukseen ja leikkaukseen
 • uusien tiilien kuljetus ja nostokustannukset
 • harjatiilien hankinta
 • harjan tiivistäminen
 • työturvallisuus ja luvat, joista vastuussa on tilaaja (tiilien vaihto = korjausrakentamista, esim. pesu ja maalaus = huoltoa)
 • vanhojen kattoturvatuotteiden (kulkusillat, lumiesteet, kattotikkaat) purku ja uudelleen asennus tai uusien hankinta kun vanhat ei lähde ehjänä irti tai eivät sovellu käytettäviksi uusien tiilien kanssa.

Kaikki edellä mainitut vaikuttavat suoraan kattotiilien vaihtotyön kustannuksiin, eli kustannuksia syntyy valtavasti enemmän kun pelkästään uuden tiilen hankintahinta.

Uusien kattotiilien vaihto, edullisempaa kuin kattohuolto?

Uudet edulliset tiilet maksavat 7-12 € / m2 ja tiedän yli 10 vuotta kattoja huoltaneena, että halvalla ei hyvää saa. Jos taas valitsee tiilistä hiukan kalliimman version, kuten esim. Monier Protectorin, niin tiilen ja tiilen pinnan laatu on jo hyvä, mutta hinta luonnollisesti nousee.
Helpossa pulpettikatossa pelkästään uusien tiilien vaihdon hinta voikin olla aika lähellä perusteellisen huollon hintaan, mutta joka tapauksessa uusien tiilien vaihdon hinta on vähintään kaksi kertaa kalliimpaa kuin huollon hinta. Monimutkaisemmissa katoissa loppuhinta voi olla jopa 5-6 kertaa kattohuoltoa kalliimpi.

Ei siis voida puhua ainakaan siitä, että kattotiilien vaihtaminen olisi edullisempaa kuin kattohuolto.

Kumpi vaihtoehdoista on sitten se oikea?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta pienellä taustatyöllä saat vaihtoehdot helposti selville. Ei siis pidä kuunnella vain kattoremonttimyyjän tai kattohuoltomyyjän puheita, vaan kuuntele kummatkin vaihtoehdot.
On myös tiilikattoja joita ei enään kannata huoltaa, mutta vastaavasti on todella paljon tiilikattoja joille hyvä huolto riittäisi.

Kannattaa tutustua vaihtoehtoihin, sekä kilpailuttaa ne.

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Tiedätkö millaisia tuotteita tiilikatollesi laitetaan?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää aiheesta:

Kattojäiden kanssa pitää olla tarkkana

Kun havaitset katolta roikkuvaa jäätä niin tartu toimeen tai ilmoita siitä henkilölle kuka asiasta vastaa esim. Isännöitsijä tai talonmies. Jäiden kanssa pitää toimia harkitusti, sillä jää painaa paljon ja aiheuttaa suurta vahinkoa pudotessaan väärään paikkaan.

Lue lisää

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä

Kattohuoltotyöstä kotitalousvähennystä 40 %! Kattohuoltotyökin on kotitalousvähennettävää kun työn teettää ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Vähennyksen suuruus Kotitalousvähennyksen suuruus on 2250 € henkilöltä vuodessa ja puolison kanssa yhteensä 4500 € vuodessa. Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta (50 % vuonna 2019). Vähennystä ei saa siis esimerkiksi laskuun sisältyvistä tarvikkeista tai matkakuluista. Tämän […]

Lue lisää