Tiilikaton huolto vs Kattotiilien vaihtaminen? 

Nykyään näkee aika usein, että hyväkuntoista tiilikattoa puretaan ja vanhojen tiilien tilalle vaihdetaan pelkästään uudet tiilet, eikä varsinasta kattoremonttia tehdä samalla.

Mietin aina, minkä takia? Varmasti yksi syy on aktiiviset kattoremonttien myyjät, sillä myyntitaktiikat on suunniteltu niin ettei vanhaa tiilikattoa kannata huoltaa tai uuden saa huollon hinnalla tai jopa edullisemmin. Ja varmasti joissakin tapauksissa katto tai alusrakenteet ovatkin vaihto kunnossa, mutta silloin olisi hyvä tehdä jo perusteellisempi korjaus samalla kun katto on jo auki.

Myyntiperusteluita uusille tiilille ovat myös alusrakenteiden ja läpivientien tarkastuksen helppous, sekä uusien tiilien takuu.

Samat tarkastukset ja korjaukset pystytään tekemään myös huollon yhteydessä ja mitä uusien tiilien takuuseen tulee niin takuu ei juuri kata mitään maalipinnalle aiheutunutta kulumista.

Onko uusi sitten parempaa kuin vanha?

Jos vertaa näitä uusia halpoja tiiliä 20-30 vuotta vanhoihin kattotiiliin on laadussa valtava ero vanhojen hyväksi. Uusien edullisten tiilien maalipinta on erittäin ohut, niiden kuljetuskestävyys on heikko ja niiden päällä kävely on kuin kävelisi heikoilla jäillä, kun taas 20-30 vanhalla tiilikatolla voisi vaikka ”tanssit” pitää. Miksi siis vanhaa täytyy aina vaihtaa uuteen kun huoltaakin voi?

Mitä on hyvä muistaa kun lähtee kattotiiliä vaihtamaan?

Lyhyt muistilista mitä kattotiilien vaihtamisessa on otettava huomioon pelkän tiilen hankinnan lisäksi ja mikä on näiden vaikutus kokonaishintaan:

 • sään aiheuttamat riskit (suojaukset)
 • tiilen ja tiilessä olevan maalin ”pinnoitteen” laatu (vaikuttaa hintaa paljon)
 • rakennuksen sijainti kuljetuksia ja nostoja ajatellen (aina ei nosturilla pääse ihan rakennuksen viereen)
 • vanhan tiilen purkaminen
 • jätekuljetukset ja jätemaksut (esim. 200 m2 omakotitalon tiilet painaa n. 8400 kg (n. 14- 16 peräkärryllistä)
 • katon reunapellityksien uusiminen (vanhat pellit ei välttämättä käy uusien tiilien jakoon)
 • piippujen pellitykset
 • kattoikkunoiden ja muiden läpivientien pellitysten mahdollinen uusiminen
 • erilaisten kattokulmien (jiirien) vaikutus tiilen asennukseen ja leikkaukseen
 • uusien tiilien kuljetus ja nostokustannukset
 • harjatiilien hankinta
 • harjan tiivistäminen
 • työturvallisuus ja luvat, joista vastuussa on tilaaja (tiilien vaihto = korjausrakentamista, esim. pesu ja maalaus = huoltoa)
 • vanhojen kattoturvatuotteiden (kulkusillat, lumiesteet, kattotikkaat) purku ja uudelleen asennus tai uusien hankinta kun vanhat ei lähde ehjänä irti tai eivät sovellu käytettäviksi uusien tiilien kanssa.

Kaikki edellä mainitut vaikuttavat suoraan kattotiilien vaihtotyön kustannuksiin, eli kustannuksia syntyy valtavasti enemmän kun pelkästään uuden tiilen hankintahinta.

Uusien tiilien vaihto, edullisempaa kuin huolto?

Uudet edulliset tiilet maksaa 7-9 € / m2 ja tiedän yli 10 vuotta kattoja huoltaneena, että halvalla ei hyvää saa. Jos taas valitsee tiilistä hiukan kalliimman version, kuten esim. Monier Protectorin, niin tiilen ja tiilen pinnan laatu on jo hyvä, mutta hinta luonnollisesti nousee.
Helpossa pulpettikatossa pelkästään uusien tiilien vaihdon hinta voikin olla aika lähellä perusteellisen huollon hintaan, mutta joka tapauksessa uusien tiilien vaihdon hinta on vähintään kaksi kertaa kalliimpaa kuin huollon hinta. Monimutkaisemmissa katoissa loppuhinta voi olla jopa 5-6 kertaa kattohuoltoa kalliimpi.

Ei siis voida puhua ainakaan siitä, että uusien tiilien vaihtaminen olisi edullisempaa kuin kattohuolto.

Kattotiilien vaihtaminen on siis yksi vaihtoehto muiden joukossa, mutta ei edullisempi kuin kattohuolto, eikä aina niin tarpeellinen vaikka myyjät joskus niin antaa ymmärtää.

Asiakkaana tutustuisin vaihtoehtoihin ja kilpailuttaisin ne.

Kari Hirvimäki
Kattopatrol

Kaipaako sinunkin kattosi kunnostusta?

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lisää luettavaa aiheesta:

Paljas kattopinta talvella?

Paljas katto -20 asteen pakkasella kertoo riittämättömästä välipohjan eristeestä. Eristeiden vaihto tai lisäys yleensä auttavat.

Lue lisää

Tarvitseeko katolla käydä talvella?

Talvellakin on hyvä pitää katto mielessä ja muutaman kerran käydä pieni tarkastuskäynti tekemässä. Heti aluksi on hyvä muistaa asiallinen turvavarustus kun katolle kiipeää, sillä kaikki kattopinnat ovat talvisin petollisen liukkaita. Mihinkä katolla kiinnittää huomionsa? Jo ennen kiipeämistä on hyvä kurkistaa ylöspäin ja tarkastaa ettei saa tikkaiden yläpuolelta lumikuormaa niskaansa. Katolla huomio kannattaa kiinnittää lumen määrään, […]

Lue lisää