Tiedätkö mitä tuotteita tiilikattosi huoltoon käytetään?

Kysymys, johon ei työn tilaaja aina varmasti tiedä vastausta. Harmikseni voin sanoa, että kattohuoltoalalla on liian paljon erilaisia tuotteita ja puutteellisesti koulutettuja myyjiä.
Työn tilaajan tulisi ymmärtää mitä tuotteita katolle laitetaan ja miksi, sekä mikä on asennettujen tuotteiden todellinen tarkoitus.

Käydään tässä blogissa eri tiilikattotuotteet lyhyesti läpi.

Tiilikaton pesuaineet

Erilaisia tiilikaton pesuaineita on kymmeniä. Pesuaineiden käyttö tiilikaton pesussa ei ole tarpeellinen, sillä pelkkä vesi irrottaa lian, mikäli pesu suoritetaan oikeanlaisilla laitteilla. Pesuaineet kuormittavat ympäristöä turhaan, koska kaikki pesuvesi pesuaineineen roiskuu pesun yhteydessä vallitsevaan ympäristöön.
Kun tiilikaton pesu tehdään ilman pesuaineita on ympäristöön tulevan pesuveden joukossa vain katolta irtoava lika. Pesuaineita ei siis välttämättä tiilikaton pesussa tarvita.

Tiilikaton erilaiset kasvustonestoaineet

Kasvustonestoaineiden kirjo on todella suuri, mutta eri tuotteiden vaikuttavat aineet ovat hyvin usein lähes samoja.
Kasvustonestokäsittelyjä markkinoidaan eri nimityksillä kuten, kasvuston esto-, sammaltuho-, sammalesto-, sammalmyrkky- tai jopa sammalsuoja- tai homesuoja-aineina.
Isoin virhe on markkinoida näitä tuotteita jonkinlaisina sammal- tai homesuoja-aineina, koska nämä tuotteet eivät suojaa mitään, vaan tuhoavat ainoastaan vanhan kasvuston. Eivät siis suojaa kattoa uuden kasvuston syntymistä vastaan, eivätkä suojaa mitenkään kulunutta tiilipintaa.

Juuri nämä kasvustonestoaineet sekoittavat katon huoltoa ostavia eniten kun heille myydään esim. Tiilikaton puhdistus ja sammalsuojakäsittely. Työ markkinoidaan niin, että asiakas ymmärtää saavansa riittävän puhdistuksen ja  lisäksi jonkin suojan tiilipinnoille. Tässä vaihtoehdossa pahimmillaan vain kaavitaan tiilipinnoilta sammaleet, jolloin tiilikatosta ei tule edes puhdas ja lopuksi levitetään katolle sammalsuoja joka on oikeasti vain tuhoaine. Erilaiset kasvustonestoaineet eivät sisällä mitään tiiltä suojaavaa ainetta.
Vastaavasti, kilpailija tarjoaa saman työn huolellisella pesulla, kasvustonesto- ja suoja-ainekäsittelyllä ja kilpailija häviää tarjouksen hinnan takia, sillä asiakas ostaa yleensä halvemman, vaikka ei tiedä saavansa myös todella paljon vähemmän.

Tiilikaton suojaus, kyllästys

Alalla puhutaan tuotteista pintakäsittely-, suoja-, kyllästys- ja pinnoitusaineina. Suoja-aine ei kuitenkaan ole varsinainen pinnoite, mutta termiä kyllä käytetään.
Värittömät suoja-aineet soveltuvat kaiken ikäisille tiilikatoille ja niiden tarkoitus on pitää maalipinnoiltaan vaurioituneet tiilet kuivina, mutta myös hengittävinä. Tuotteita on sekä vesi- ja liuotinpohjaisina. Suoja-aine myös hidastaa kasvuston muodostumista ja pakkasrapautumista.

Suoja-ainekäsittelyn yhteydessä tiilikattoa ei voi maalata, sillä maali ei pääsisi imeytymään tiileen. Viimeiseksi käsittelyvaihtoehdoksi on siis valittava suoja-aine tai maalaus. Tiilikaton maalauksen voi kyllä suoja-ainepinnoitetuille tiilikatoille tehdä muutamien vuosien jälkeen kun tiilipinnat ovat hiukan kuluneet.

Tiilikaton maalaus

Tiilikaton maalauksen suhteen puhutaan maalauksesta ja pinnoittamisesta. Maaleja on vesi- ja liuotinpohjaisina, mutta eniten käytetyt maalit ovat vesiohenteisia. Maaleilla on samat ominaisuudet kuin suoja-aineilla, eli pitävät tiilet kuivina ja hengittävinä mutta antavat myös paksumman ja suojaavan pinnan tiilille. Parhaat tiilikattomaalit ovat erittäin joustavia ja antavat hyvän suojan auringon UV-säteilyä vastaan. Kaksikerroksinen maali tietysti myös uudistaa tiilipinnat uuden veroisiksi ja antaa katolle raikkaan uuden ilmeen.

Mikäli et ole varma, mitä aineita katollesi laitetaan tai et täysin ymmärrä tilaustasi, niin kysy muutama muukin mielipide aiheesta.
Kattohuolto ja eri käsittelyvaihtoehdot on tänä päivänä helppo kilpailuttaa netissä.

Kattoterveisin,
Kari / Kattopatrol

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?
Tiilikaton maalauksen hinta – mitä tiilikaton maalaus maksaa?
Vanhan tiilikaton huolto vs uudet kattotiilet?

Lue muita artikkeleita