Kuinka kilpailutat tiilikaton huollon?

Erilaiset kattopinnat tarvitsevat erilaisia huoltoja. Urakoitsijat tarjoavat erilaisia palveluja, eri tuotteilla toteutettuina ja vaihtelevin tarjouksin. Varsinkin tiilikattohuollon ostajalle tämä on melkoinen viidakko hallittavaksi.

Haluamme antaa neuvoja, joiden avulla osaat valita katollesi oikeanlaisen huoltotavan ja luotettavan urakoitsijan.

Kilpailuttaminen

Tiilikaton huollon kilpailuttaminen on tänä päivänä erittäin helppoa ja nopeaa netissä. Löydät helposti useita kattohuoltoyrityksiä netin kautta esim. hakusanoilla, tiilikaton huolto, Tiilikaton suojaus, tiilikaton maalaus, tiilikaton pesu tai vastaavasti peltikaton maalaus. Kilpailuttaminen kannattaa aina, sillä hinnoissa on eroja, eikä ensimmäiseen tarjoukseen kannata tarttua vaikka ”ovimyyjä” kuinka sanoo, että tarjouksemme on voimassa vain kaksi päivää.

Ole tarkka tarjousten vertailussa

Tarjouksista on joskus vaikeaa saada selville, mitä kaikkea ne pitävät sisällään ja mitä niistä puuttuu. Juuri se mitä niistä puuttuu onkin tärkeintä, sillä aina ei halvin hinta olekkaan halvin. Loppusumma ratkaisee!

Kaikki tiedot urakan sisällöstä, toteutustavasta ja aikatauluista kannattaa pyytää jo tarjousvaiheessa tai ainakin viimeistään ennen tilausta.

Tutustu huolella eri työvaiheisiin

Tiilikaton huollossa käytettävistä aineista käytetään paljon eri termejä ja eri työvaiheista eri nimityksiä, joten ole niissä tarkkana. Termejä ovat esim. sammalsuoja, sammalmyrkkykäsittely, suoja-ainekäsittely, pinnoitus, maalaus, ym. Käytettyjen termien ymmärtäminen on tärkeää, sillä samaa termiä käytetään useasta eri aineesta. Sammalsuoja on hyvä esimerkki, sillä sitä jotkut myyvät tiilikatoille sammalsuojana, vaikka aine on pelkästään sammaltuhoaine. Myös pinnoitus on usein käytetty termi, joka voi tarkoittaa väritöntä suoja-ainetta tai maalia.

On siis tärkeä ymmärtää, mitä tuotteita huollossa käytetään sekä mikä on niiden merkitys katollesi, sillä myyjät eivät aina tiedä itsekkään, mitä myyvät.

Kilpailuttamisen vaikutus tiilikaton huollon hintaan

Jos et ole varma mitä aineita tiilikaton huoltotarjous sisältää tai et täysin ymmärrä mitä työ pitää sisällään, niin voit päätyä ostamaan vähäisemmän palvelun kuin olit ajatellut.

Pieni esimerkki – Olet kiinnostunut tiilikattosi puhdistuksesta ja jonkinlaisesta suojakäsittelystä. Saat muutaman tarjouksen.
Tarjous 1. Urakoitsija tarjoaa tiilikaton puhdistusta ja sammalsuojakäsittelyä.
Tarjous 2. Urakoitsija tarjoaa tiilikaton pesua, sammaltuhoaine- ja suoja-ainekäsittelyä.
Kummatkin tarjoukset vastaavat pyyntöösi, eli puhdistus ja suojaus. Hinnoissa ei välttämättä ole kovinkaan suurta eroa.

Miten tarjoukset sitten eroavat ja mitä tarjouksen työt pitävät sisällään?

Tarjous 1. Tämän työn myyjä markkinoi niin, että asiakas ymmärtää saavansa tiilikatolle riittävän puhdistuksen ja  lisäksi jonkin suojan tiilipinnoille. Myyjä voi myös mainita, ettei tiilikattoa saa pestä korkeapainepesulla. Tässä vaihtoehdossa tiilikatosta pahimmillaan kaavitaan vain sammaleet mekaanisesti ja lopuksi levitetään sammaltuhoaine tai vastaava kasvustonestoaine. Kaavinnalla tiilikatosta lähtee isoimmat sammaleet, mutta ei tiilipinnoista puhtaita tule. Ja lopuksi laitettava sammaltuho- tai kasvustonestoaine on vain tuhoaine, joka ei sisällä mitään tiilikattoa suojaavaa ainetta. Tiilikatosta ei siis tule puhdas, eikä tiilet saa tässä vaihtoehdossa mitää suojaa.

Tarjous 2. Kilpailija tarjoaa saman työn huolellisella korkeapainepesulla, kasvustonesto- ja suoja-ainekäsittelyllä. Tässä vaihtoehdossa tiilikatosta tulee oikeasti puhdas, pinnat desinfioidaan kasvustonestoaineella ja lopuksi tiilipinnat suoja-ainekäsitellään suoja-aineella.

Kumman vaihtoehdon valitset, jos hinta on lähes sama?

Kattohuollon tekijän valinta

Oikein valittu ja tehty huoltotoimenpide pitää katon kunnossa jopa kymmeniä vuosia, siksi sitä ei kannata teettää kenellä tahansa. Mieti myös vaihtoehtoja; onko aika katon huollolle vai koko katon remontille? Usein hyvin suoritettu katon huolto riittää. Jotta kattosi saisi parasta mahdollista huoltoa, kannattaa urakoitsijan valintaan käyttää hiukan aikaa.

Olemme myös tehneet aiheesta oppaan jota voit käyttää kattohuollon kilpailuttamisen avuksi.

”Kattohuollon ostajana opas”, jonka voit ladata nettisivuiltamme https://kattopatrol.fi/lataa-ilmainen-opas-kattojen-huoltoon/

Milloin on sitten on hyvä aika kilpailuttaa kattohuoltoa?

Kattohuollot tehdään Suomessa pääsääntöisesti huhti- syyskuun aikana. Maalaukset ajoittuvat keskemmälle kesää touko-elokuulle, joten ajanjakso ei ole kovinkaan pitkä.

Kilpailuttaminen kannattaa aloittaa ajoissa, reilusti ennen kevättä. Esim. tammi- helmikuussa urakoitsijoilla on ”parhaimmat” huoltoajankohdat tarjolla seuraavalle kesälle.

Kattopatrol

Kari Hirvimäki

Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Mitä tiilikaton maalaus maksaa?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?

Lue muita artikkeleita