Monella on ajatus, että uutta tiilikattoa ei välttämättä tarvitse huoltaa ja katon huolto unohtuu vuosiksi, jopa muutamaksi vuosikymmeneksi.
Mutta, mitä aikaisemmin aloitat katon säännöllisen huollon niin sitä pidempään tiilikattosi säilyy hyvänä.
Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi miten uutta tiilikattoa voi huoltaa ja näin pidentää tiilikaton elinkaarta.
Uuden tiilikaton huollon suhteen olisi hyvä toimia niin kuin autonhuollonkin, eli pientä ennakoivaa huoltoa jatkuvasti ja isompia tarpeen tai huolto-ohjeen mukaan.
Miten uusi tiilikatto vanhenee?
Uuden tiilikaton vanhenemiseen vaikuttaa kattotiilipinnan laatu, sää, ympäristö, katon jyrkkyys ja malli, rakennuksen sijainti ja huollon säännöllisyys.
Halvimmat nykytiilet ovat erittäin arkoja hajoamiselle ja niiden maalipinnoite on yleensä liitumainen, joka on arka sään rasituksille ja lumikuormalle. Kalliimpien, paremmin pinnoitettujen kattotiilien elinkaariennuste on huomattavasti pidempi.
Aurinko, tuuli ja pakkanen alkavat välittömästi kuluttamaan tiilien maalipinnoitetta. Auringonpuoleisilta lappeilta aurinko polttaa maalipinnoitetta kun taas varjoisilla puolilla tiilipinnat pysyvät kauemmin kosteina, joka lisää sammaloitumista. Ympärillä oleva puusto ruokkii sammaleen kasvua ja huoltamattomuus pitää likaantumisen käynnissä.
Katon malli ja muoto vaikuttavat paljon myös katon likaantumiseen ja kuivumiseen. Jyrkemmät tiilikatot kuivuvat nopeammin, mutta ovat vastaavasti arempia lumen liikkumiselle, joka myös aiheuttaa tiilipintojen kulumista. Kattojen erilaiset taitekohdat ovat luonnollisesti hyvin arkoja keräämään roskia ja edistävät katon likaantumista.
Uuden tiilikaton huolto
Pieni ja ennakoiva kattohuolto on hyvä tehdä 1-2 kertaa vuodessa esim. keväällä ja syksyllä.
Keväällä tulee tarkistaa lumikuorman aiheuttamat vahingot mm. hajonneet tiilet ja läpivientien kiinnitykset. Näin saadaan talven vauriot kesäksi kuntoon. Syksyisin tarkistetaan myös hajonneet tiilet, mutta samalla varmistetaan veden vapaa kulku katolla ja sadevesijärjestelmissä. Varsinkin puiden lehdet ja risut on hyvä poistaa katolta ja kouruista. Syksyn sateet ja talvi saa tulla rauhassa.
Kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät on myös hyvä tarkistaa katolla käynnin yhteydessä.
Vuosittainen kattohuolto vaatii omatoimisuutta ja säännöllisyyttä, mutta huollon voi suorittaa kuka vaan, kunhan muistaa turvallisuuden katolla liikkuessa.
Vuosihuollon ohjeita löydät lisää blogistamme: Kuinka huollat kattoasi säännöllisesti(ohjeet huoltoon)?
Vaihtoehtoisesti vuosittaisen kattohuoltopalvelun voi myös ostaa ammattilaiselta, jolloin ei tarvitse itse uhrautua liukkaalle katolle.
3-5 vuotta vanhan tiilikaton huolto
Säännöllinen huolto jatkuu 1-2 kertaa vuodessa, mutta tässä vaiheessa voisi miettiä jo lisähuoltoakin.
Vaikka tiilipintoja pidetään säännöllisellä huollolla puhtaana, alkaa tiilien etureunoihin muodostumaan kasvustoa jo muutaman vuoden jälkeen. Varsinkin varjossa oleville kattolappeille ja sellaisille missä on puustoa lähellä. Auringonpuoleiset lappeet pysyvät huomattavasti pidempään puhtaina. Kattotiilien etureunoja voi harjata kevyesti tai kaapia esim. puukepillä, mutta tiilen maalipintaa ei tulisi vahingoittaa millään terävällä. Harjauksen ja kaavinnan ongelma on siinä, että sammaleen itiöt leviävät katolla ja sammaleen kasvu saattaa jopa lisääntyä. Kaavinnan jälkeen on tärkeä käsitellä tiilipinnat jollain kasvustonestoaineella, ettei kasvusto villiinny.
Kasvuston estämiseksi tiilipinnat voidaan käsitellä ilman kaavintaakin suoraan kasvuston päälle. Käsittely tuhoaa ja kuivattaa kasvuston hetkellisesti, mutta täytyy muistaa, ettei käsittely suojaa mitenkään tiilikattoa. Tiilikaton kasvustonestokäsittely olisi hyvä uusia 2-3 vuoden välein, riippuen kuinka herkkä tiilikatto on uudelleen sammaloitumaan.
Erilaisia käsittelyaineita myydään useissa rautakaupoissa ja osa tuotteista on toimivia. Aineiden hintoihin ja riittoisuuksiin kannattaa kuitenkin perehtyä, sillä esim. 3-5 l pöntöllä ei koko kattoa käsitellä vaikka purkin kyljessä niin luvattaisiin. Lue tiilikatoille käytettävistä aineista lisää blogista: Tiedätkö mitä tuotteita tiilikattosi huoltoon käytetään?
Käsittely on tehokas ja edullinen toimenpide ammattilaisenkin tekemänä.
Tarvitseeko uutta tiilikattoa huoltaa?
Kyllä tarvitsee! Säännöllinen huolto on siis tärkeintä ja mitä useammin katolla käyt, sitä paremmassa kunnossa kattosi pysyy, sekä varmistat, ettei talon muihin rakenteisiin pääse turhaa kosteutta.
Puhdas, roskista vapaa katto toimii paremmin, eikä erilaiset kasvustot pääse valtaamaan kattoa.
Huolla tai huollata kattoasi!
Kari Hirvimäki
Kattopatrol
Lue aiheesta lisää:
Millainen on tiilikaton huoltoprojekti?
Kuinka kilpailutat kattohuollon?
Tiilikaton pesu ja suoja-ainekäsittely vai maalaus?
Milloin tiilikatto kannattaa huoltaa?
Voiko painepesurilla pestä tiilikattoa?
Tiedätkö mitä tuotteita tiilikattosi huoltoon käytetään?
Tiilikaton maalauksen hinta – mitä tiilikaton maalaus maksaa?
Vanhan tiilikaton huolto vs uudet kattotiilet?